Logo 220v
DOMU MATIKA A FYZIKA RECEPTY FOTKY VŠEMOŽNÉ ROZLIČNOSTI LINX ŠACHY HUDBA Left menu

۞  Fishday - menu 15.12.2012

Maestro Luděk Dolejší alias Miklóš Fiškiler:


     

 

۞

 

A už vítáme vzácné hosty!  

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

První chod.

۞  Řezy Šalamoun s kokosem

(1 sklenka = 2 dl)

kostku másla rozpustit, přidat 2 sklenky pískového cukru, 1 sklenku vlažné vody, 3 lžíce kakaa – 1 sklenku smíchané hmoty oddělit

do zbytku se přidá: 2 sklenky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 4 vejce

smíchat, vlít do formy (pekáče) vymazané a vysypané

po upečení nalít na horký moučník oddělenou sklenku hmoty a posypat kokosem nebo ořechy

 

 

(to měl být původně deserte, deserte nakonec, ale hlad je hlad a ta štika se připravovala tak dlouho... :)

 

A už to začíná!

         

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Druhý chod.

۞  Lín na másle s brambory a omáčkou Beurre Pink

Vykuchaného a očištěného lína osolíme, okořeníme drceným kmínem, popř. pepřem. Necháme chvíli odpočinout. Rybu vložíme do zapékací misky vyložené plátky másla, pár jich dáme i navrch. Pečeme při 180 °C cca 40 minut. V polovině rybu otočíme a mírně podlijeme vodou. Občas přetřeme vypečenou štávou.

 

 

 

Lín je opravdu na másle!

 

 

 

Ňam.

 

 

Brambory v páře

Brambory nakrájíme na tenčí plátky (pokud jsou pěkné tak i se slupkou), vložíme na pařáček do kastrolu s horkou vodou, na povrch pohodíme trochu hrubé soli, případně pár snítek petržele. Vaříme přikryté cca 12 – 15 minut.

 

Omáčka Beurre Pink (© Cuketka.cz)

Sklenka růžového vína

1/3 sklenky červeného vinného octa

půlka menší červené cibule

červený pepř, sůl

cca 80 g másla

Víno s octem, nadrobno nakrájenou cibulí a pepřem svaříme, až se zredukuje na cca 2 lžíce tekutiny. Těsně před podáváním přivedeme znovu k varu, stáhneme z ohně a vmícháme kostky vychlazeného másla. Osolíme a ihned podáváme. Nesmí vychladnout.

 

 

V procesu...                 a hotovo...  

 

 

Víno: Zweigeltrebe rosé 2011

Vinařství Koráb

 


 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Třetí chod.

۞  Rybí polévka s knedlíčky ze štiky

Z hlav a kostry ze štik a lína připravíme vývar – s pár kousky kořenové zeleniny, cibulí, celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem.

Na másle pomalu restujeme na jemno nastrouhanou mrkev, petržel a řapíkatý celer – až začne vonět a mrkev začne mírně karamelizovat. Vmícháme do scezeného vývaru, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Krátce povaříme, vložíme malé knedlíčky ze štičího masa (rybí nádivka podle následujícího receptu na Gefilte fish do které vmícháme trochu strouhanky) a necháme jen táhnout cca 10 minut. Nakonec vmícháme zelenou petržel. Na talíři můžeme pokapat olejem z vlašských ořechů.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Čtvrtý chod.

۞   Gefilte fish

 

             

             

Gefilte fish - Štika po židovsku

(z www.labuznik.cz)

 

Ze štiky stáhneme kůži, maso vykostíme, kosti a hlavu s ocasem použijeme na polévku.

Vykostěné maso nasekáme, vmícháme syrová vejce, nasekaná vařená vajíčka, zelenou petržel, osolíme, opepříme. Směs zavineme do stažené kůže (ne všechnu, nevešla by se. Ze zbylé části uděláme knedlíčky do polévky).

Pečeme na vyšší vrstvě na měsíčky nakrájené cibule. Cibuli osolíme a přelijeme slunečnicovým olejem, olejem potřeme i kůži štiky. Pečeme při nízké teplotě v uzavřeném pekáči nebo zakryté alobalem cca hodinu, poté odkryjeme a při cca 160 °C pečeme další hodinu. Podle potřeby otočíme a přelejeme výpekem.

 

Nakrájené plátky "štičí sekané" jsme podávali s teplým čočkovým salátem, pečenou cibulí a křenem, doplněné Pinotem Noir 2007 z Mělnického vinařství Bettina Lobkowicz.

 

 

Tááááák a šup s ní do trouby!

 

A toto je pohádkový výsledek:

 

 

Čočkový salat

Křen

Víno Pinot Noir 2007 – Lobkowicz

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pátý chod.

۞  Salát z Rukoly a pečené červené řepy

                                                                                                               recept

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Šestý chod.

۞   Štika - restované filety (olivový olej, šalvěj)

Kedluben na víně

Starosvětské 2011 Koráb

 

(recepis s fotodokumentací bude promptně dodán)

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Od chod.

 

                 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------