Logo 220v
DOMU RECEPTY ŠACHY HUDBA MATIKA A FYZIKA FOTKY VŠEMOŽNÉ ROZLIČNOSTI LINX Left menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polévky

۞ Maďarská rybí polévka halászlé

 

 

 

    Poměrně rozsáhlý článek

    najdete zde

    a taky tady

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Nejlíp ho ale stejně dělá

    Slávek Čmolík!   

 

 

Tady je jeho recept:

HALÁSZLÉ maďarská rybí polévka pro Honzu

Ingredience (základní recept):

-kapr cca 3 kg

-páteře a zbytky jiných sladkovodních ryb (není nutné, ale polévka má lepší chuť) -

                                      pro neortodoxní  kuchaře někdy improvizuji se skelety lososa

-1 velká cibule

-pepř celý, bobkový list, nové koření, paprika sladká, paprika pálivá, sůl

-rajčatové pyré nebo zralé rajče

-olej nebo sádlo

-zelená paprika

 

Nejdříve naporcuji rybu na řízky nebo na podkovy (cca polovinu z nich použiji na vývar), naporcované řízky osolím a nechám odležet.

Připravím si zbývající část ryby na vývar (zadní ploutev a kapří hlavu, u které odstraním žábry a oči).

V hrnci rozehřeji olej nebo sádlo, na takto rozpáleném tuku zesklovatím jednu velkou cibuli, poté vložím černý pepř, nové koření (3-4 kuličky), bobkový list a snížím teplotu hořáku. Pak přidám dvě vrchovaté polévkové lžíce sladké MAĎARSKÉ papriky a nechám spojit s tukem.  

Do hrnce přidám cca 1 litr vody (dle velikosti hrnce), rozkrájené zralé rajče nebo rajčatové pyré a osolím. Vložím zbývající část ryby na vývar (tj. zadní ploutev a hlavu) a polovinu připravených řízků. Vývar vařím na mírném plameni cca 1 hod (průběžně dolévám vodu).

Z hotového vývaru vyjmu řízky a hlavu. Vývar scedím přes jemné síto a propasíruji zbytky kapra a cibule. Řízky po vychladnutí oberu od kostí a přidám do vývaru. Vývar přivedu do varu a uvařím v něm připravené a osolené syrové kapří řízky cca 20 min. (dle jejich velikosti).

Před servírováním dosypu do polévky špetku pálivé papriky.  Na talíř (Maďaři do kotlíku) přidám zelenou papriku nakrájenou na kolečka.

Toto je základní recept.

 

HALÁSZLÉ se může připravit variantně :

se smetanou (malým množstvím) a citronem

s kysanou smetanou 

s  nudlemi, atd.

 

Přeji při vaření trpělivost a dobrou chuť!

     Slávek           

 

۞ Čínská kyselá polévka

recept od Blanky                               

recepis:    1/2 l vývaru (kuřecího nebo vepřového)


               1/2kg rajčat
               100g masa
               2 vejce
               lžička cukru
               špetka kmínu (vývar vepřový) nebo špetka zázvoru (vývar kuřecí)
               2 lžíce (rovné) Solamylu
               sůl

Maso nakrájet na tenké plátky a osmažit na oleji, až zbělí. Zasypat kmínem (zázvorem) a odstavit. Do nesoleného vývaru dát čtvrtky oloupaných rajčat a vařit cca 10 minut. Pak přidat maso, cukr, rozmíchaný Solamyl ve studené vodě, sůl a vařit, až směs zesklovatí. Do vařící vody opatrně po okraji hrnce nalít rozšlehaná vajíčka, pak odstavit z ohně, ale NEMÍCHAT, aby vajíčka zůstala v hrudkách. Může se dotáhnout chilli.

 

۞  Pórková polévka                              

1 velká lžíce másla
2 velké pórky, nakrájené na tenké proužky
1 bobkový list
0,5 kg brambor, nakrájených na menší kousky
1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
100 ml smetany na šlehání
Máslo rozpusťte v širším hrnci a přidejte pórek. Na malém plameni opékejte 8–10 min. nebo dokud není pórek téměř měkký. Přidejte brambory, bobkový list, vše zalijte vývarem a smetanou a nechte 15-20 min. probublávat, dokud nejsou brambory měkké. Ke konci vaření ochuťte solí a pepřem.

 

۞ Mrkvový krém

(svět podle Markéty Brýlové alias Faustové) 

cca 4 větší mrkve

další kořenová zelenina podle chuti (já dávám třeba čtvrtku celere a kousek pastiňáku)

1 cibule

3 stroužky česneku

300ml smetany

kousek čerstvého zázvoru

pepř, sůl

 

Mrkev, celer, cibuli, česnek, zázvor a spol. očistíme, oloupeme, nakrájíme na kolečka a vaříme doměkka. Vývar slijeme a dáme stranou, budeme ho za chvíli potřebovat. Vařenou zeleninu rozmixujeme a zalijeme vývarem (já jsem to říkala, že ho ještě budeme potřebovat!). Přidáme smetanu, pepř a sůl a krátce povaříme. Toť vše.

Pozn. Poměry ingrediencí můžeme měnit, za naprosto nezbytný nechť je ale považován zázvor, který nudně sladké mrkvi dodá pikantní šmrnc.  

 

 

۞ Thajská polévka

Rae Montana  


U tohohle jídla je strašně důležitý mít správné ingredience, takže tady moc nefunguje Babicův model:

„Když nemáte čerstvá rajčata, použijte kečup".

Dejte si záležet na tom, aby jste k přípravě měli :
Zeleninový bujón
Čerstvý koriandr
Čerstvá citronová tráva (v nejhorším sušená citronela, ale to je trochu Babica style)
Plátky galangalu nebo zázvoru (Galangal má výraznější a lepší chuť)
Červená a žlutá paprika
Mrkev
Nakládané kukuřičky
Plátky žampionů (polívka chutná i bez nich, ale s nima je podle mne lepší)
Burákové máslo crunchy (doporučuju z Marks and Spencer)
Velká Batáta (sladká brambora) na kostky
Červená Curry pasta
Kokosové mléko
Mangová omáčka
Rybí omáčka (tuhle věc musíte překonat)
Limetka

Nejzásadnější je připravit si opravdu silný chuťově vyvážený vývar! Dejte vařit litr vody, do něj pár kostek zeleninového bujónu podle chuti a vložte hrst plátků Galangalu, či zázvoru, hrst na plátky nakrájené citronové trávy, koriandrovou nať. Nechte pořádně vyvařit. Po ochutnání musíte cítit životadárnou natrpklou, ale návykovou chuť. Sceďte a dejte opět vařit a přidejte mrkev, papriku, kukuřičky, batátu a plátky žampionů (pro chuť, nejedná se o houbovku!) Poté přidejte dvě polévkové lžíce Curry pasty. Tady strašně záleží na tom, jak moc pikantní polévku chcete mít. Já pastou moc nešetřím, platí pravidlo "Kdo chtěl víc, nemá nic", ale nesmíme zapomenout, že silnou chuť později zjemníme cca dalším litrem kokosového mléka. Pak přidejte lžíci burákového másla, tady opět pozor ať to nepřeženete, buráky jsou hodně chuťově výrazné! Je na čase přidat ono kokosové mléko a polévkovou lžíci rybí omáčky. Pokud vaříte pro vegetariány, tak jim o ní neříkejte, zbytečně je připravíte o dokonalost vyvážených chutí! Na závěr cca dvě polévkové lžíce mangové omáčky, ale tady už se musí hodně ochutnávat, abyste dosáhli té správné sladko-kyselo jemné chuti.
Nakonec přidáme nasekaný květ koriandru a pár kapek limetky a můžeme servírovat!
Kdo rád kuřecí maso, dejte kousky do polévky až tak 5-7 minut před koncem, ale mně osobně to přijde až zbytečný.

 

 Rae Montana: Když ne paličkou, tak vařečkou

 

۞  Dýňová polévka se zázvorem a pomerančovou šťávou

převzato ze stránky http://sanger.foodblogs.cz/category/recepty/

celý recept je zde

Dynova polevka

Na ctyři porce je potřeba následující sestava surovin:

  • 1kg dýně hokkaido (OK je ještě máslovo oříšková nebo muškátová dýně)
  • 40g čerstvého zázvoru
  • 60g cibule
  • 5pl olivového oleje
  • 1pl cukru
  • 150ml bílého vína
  • 150ml pomerančové štávy (dva pomeranče)
  • 250ml zeleninového vývaru
  • 200ml smetany
  • dýňový olej, cayenský pepř, sůl
  • dýňová semínka na ozdobu

 

V tomto receptu si člověk docela zakrájí. Nejvíc času zabere dýně, kterou je potřeba “vyvrhnout”, okrájet slupku a dužinu nakrájet na malé kousky. Na oškrábání zázvoru doporučuju zkusit lžičku, jde to fakt pěkně.

Skola vareni

Do většího hrnce na rozpálený olej přijde nejprve nakrájená cibule, která se nechá zesklovatět a pak se k ní přihodí očištěný a na kostičky nakrájený zázvor. Přidá se dýně a pár minut se míchá a restuje. Následuje cukr, víno a pomerančová štáva. Po chvíli vývar, smetana a dvacet minut se to nechá vařit.

 

Pauza se dá využít k výrobě slaných pražených dýňových semínek, kterýma lze na talíři polévku ozdobit. Sůl na semínkách pochopitelně jen tak nedrží, to zařídí drobný trik – smíchání semínek s bílkem, následné osolení a na pečícím papíře expedice do trouby.

Po dvaceti minutách varu se obsah hrnce rozmixuje ponorným mixérem a následně se polévka propasíruje. Doporučuju dochucovat až po propasírování, které s chutí docela pohne.

Polévku na talíří je dobré zakápnout dýňovým olejem, přidat pár opražených semínek a pak už jen vychutnávat úžasnou podzimní delikatesu.

 

۞ Čočková polévka s kapustou

(Skvěle uvařila, sepsala a v brzku snad i vyfotí Anička Dušička Tomášková)

 

1 cibule

1 stroužek česneku

1 lžíce oleje

100 g čočky (nenamočené)

1 l vody

½ kostky zeleninového vývaru

250 g listů hlávkové kapusty

ocet

2 lžíce smetany

kajenský pepř

španělský salám „fuet“ (nemusí být)

 

Cibuli a česnek necháme zesklovatět na oleji. Pokud chceme, přidáme na kolečka nakrájený salám a necháme chvíli orestovat. Přidáme čočku a několik minut ji opékáme. Podlijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme přikryté na mírném ohni 45 až 60 min. Z omytých listů hlávkové kapusty vykrojíme žebra a listy nakrájíme na jemné nudličky. Zamícháme je do polévky, přivedeme k varu a vaříme na středním ohni zhruba 3 min. Přimícháme vývar, ocet a smetanu. Podle chuti okořeníme pepřem.

 

 

A další recept od Aničky:

۞ Jednoduchá sýrová polévka

Polévku vařím vždycky od oka, takže nemůžu přesně říct kolik kterých ingrediencí, ale určitě to poznáte sami:

brambory

cibule

mrkev

tavený sýr Apetito  (čím víc, tím líp) – pokud seženete, tak starou klasiku - Supercremo je podle mě horší

vývar nebo Podravka

kmín, sůl

Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kousky a dáme vařit s kmínem v osolené vodě. Cibuli oloupeme, nakrájíme na čtvrtky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na větší špalíčky a spolu s cibulí přidáme k bramborám. Zeleninu vaříme na mírném ohni pod pokličkou. Když je skoro měkká, přidáme sýr a důkladně mícháme, aby se rozpustil. Nakonec přidáme vývar nebo Podravku. Podle chuti můžeme přidat další zeleninu, např. květák, brokolici, atd.