Logo 220v
DOMU RECEPTY ŠACHY HUDBA MATIKA A FYZIKA FOTKY VŠEMOŽNÉ ROZLIČNOSTI LINX Left menu

۞  Dýňová polévka se zázvorem a pomerančovou šťávou

převzato ze stránky http://sanger.foodblogs.cz/category/recepty/

celý recept je zde

Dynova polevka

Na ctyři porce je potřeba následující sestava surovin:

  • 1kg dýně hokkaido (OK je ještě máslovo oříšková nebo muškátová dýně)
  • 40g čerstvého zázvoru
  • 60g cibule
  • 5pl olivového oleje
  • 1pl cukru
  • 150ml bílého vína
  • 150ml pomerančové štávy (dva pomeranče)
  • 250ml zeleninového vývaru
  • 200ml smetany
  • dýňový olej, cayenský pepř, sůl
  • dýňová semínka na ozdobu

 

V tomto receptu si člověk docela zakrájí. Nejvíc času zabere dýně, kterou je potřeba “vyvrhnout”, okrájet slupku a dužinu nakrájet na malé kousky. Na oškrábání zázvoru doporučuju zkusit lžičku, jde to fakt pěkně.

Skola vareni

Do většího hrnce na rozpálený olej přijde nejprve nakrájená cibule, která se nechá zesklovatět a pak se k ní přihodí očištěný a na kostičky nakrájený zázvor. Přidá se dýně a pár minut se míchá a restuje. Následuje cukr, víno a pomerančová štáva. Po chvíli vývar, smetana a dvacet minut se to nechá vařit.

 

Pauza se dá využít k výrobě slaných pražených dýňových semínek, kterýma lze na talíři polévku ozdobit. Sůl na semínkách pochopitelně jen tak nedrží, to zařídí drobný trik – smíchání semínek s bílkem, následné osolení a na pečícím papíře expedice do trouby.

Po dvaceti minutách varu se obsah hrnce rozmixuje ponorným mixérem a následně se polévka propasíruje. Doporučuju dochucovat až po propasírování, které s chutí docela pohne.

Polévku na talíří je dobré zakápnout dýňovým olejem, přidat pár opražených semínek a pak už jen vychutnávat úžasnou podzimní delikatesu.