Logo 220v
DOMU RECEPTY ŠACHY HUDBA MATIKA A FYZIKA FOTKY VŠEMOŽNÉ ROZLIČNOSTI LINX Left menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ryby

۞ Fishday 15.12.2012

Režie a realizace: o5 Maestro 

Luděk Dolejší   -   ten co se vyzná...

      

Slavnostni menu (s fotodokumentací a recepty) je zde!

 


۞ Maďarská rybí polévka halászlé

 

 

 

    Poměrně rozsáhlý článek

    najdete zde

    a taky tady

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Nejlíp ho ale stejně dělá

    Slávek Čmolík!   

 

 

Tady je jeho recept:

HALÁSZLÉ maďarská rybí polévka pro Honzu

Ingredience (základní recept):

-kapr cca 3 kg

-páteře a zbytky jiných sladkovodních ryb (není nutné, ale polévka má lepší chuť) -

                                      pro neortodoxní  kuchaře někdy improvizuji se skelety lososa

-1 velká cibule

-pepř celý, bobkový list, nové koření, paprika sladká, paprika pálivá, sůl

-rajčatové pyré nebo zralé rajče

-olej nebo sádlo

-zelená paprika

 

Nejdříve naporcuji rybu na řízky nebo na podkovy (cca polovinu z nich použiji na vývar), naporcované řízky osolím a nechám odležet.

Připravím si zbývající část ryby na vývar (zadní ploutev a kapří hlavu, u které odstraním žábry a oči).

V hrnci rozehřeji olej nebo sádlo, na takto rozpáleném tuku zesklovatím jednu velkou cibuli, poté vložím černý pepř, nové koření (3-4 kuličky), bobkový list a snížím teplotu hořáku. Pak přidám dvě vrchovaté polévkové lžíce sladké MAĎARSKÉ papriky a nechám spojit s tukem.  

Do hrnce přidám cca 1 litr vody (dle velikosti hrnce), rozkrájené zralé rajče nebo rajčatové pyré a osolím. Vložím zbývající část ryby na vývar (tj. zadní ploutev a hlavu) a polovinu připravených řízků. Vývar vařím na mírném plameni cca 1 hod (průběžně dolévám vodu).

Z hotového vývaru vyjmu řízky a hlavu. Vývar scedím přes jemné síto a propasíruji zbytky kapra a cibule. Řízky po vychladnutí oberu od kostí a přidám do vývaru. Vývar přivedu do varu a uvařím v něm připravené a osolené syrové kapří řízky cca 20 min. (dle jejich velikosti).

Před servírováním dosypu do polévky špetku pálivé papriky.  Na talíř (Maďaři do kotlíku) přidám zelenou papriku nakrájenou na kolečka.

Toto je základní recept.

 

HALÁSZLÉ se může připravit variantně :

se smetanou (malým množstvím) a citronem

s kysanou smetanou 

s  nudlemi, atd.

 

Přeji při vaření trpělivost a dobrou chuť!

     Slávek           

 

۞ Treska pečená na citrónech s rajčaty s petrželkovým pestem



Recept je ZDE

ostatně recepty z blogu mlsnakocka.blog.cz jsou velmi zajímavé, posuďte sami!

 

 

۞ Sulcovaný kapr


suprprvotřídní recept od Blanky Haisové    

 

(...tak todlenc je teda fakt božská Manna manna tap tý ta dada...škoda, že Vánoce jsou jen jednou do roka!)

 

 

 

 

 

omyté porce kapra
mrkev
celer
petržel
civule
nové koření
pepř celý
bobkový list
sůl
ocet
želatina



Příprava:
Zeleninu ( vcelku) a koření uvaříme do poloměkka, do vývaru dáváme postupně vařit porce kapra (před vložením ryb vývar ochutnáme, trochu dochutíme). Vařené maso klademe na mísy a můžeme je zdobit nakrájenou vařenou zeleninou. Hotový vývar necháme trochu zchladnout, přecedíme a přidáme namočenou želatinu ( cca 20g na 1/5l vývaru ). Opět zahříváme až na " první bublinku". Jak se objeví, stahneme z plotny, necháme trošku zchladnout a opatrně nelijeme na porce ryb, až budou celé zakryté. Necháme v chladu ztvrdnout. Asi 3-4  hodiny. Pokud by rosol neztuhl ani do druhého dne, vše slijeme, přidáme ještě jeden pytlik želatiny a znovu zahřejeme na první bublinku, vrátíme na ryby a čekáme.

Modrou chuť!

 

۞ Mušle babičky Mary


video recept

převzato ze stránek http://www.sitalemvkuchyni.cz

 

Cozze di nonna Mara
Mušle babičky Mary
(4 porce)

1 kg slávek
1 šalotka
1 lžíce rajčatového koncentrátu
2 dl bílého vína
1 plechovka loupaných rajčat (600 g)
4 vejce
hrst petrželky
citronová šťáva
olej extra virgin
sůl, pepř

Očištěné mušle pár minut podusíme, aby se otevřely. Poté odstraníme prázdné půlky mušlí a necháme jen ty s masem. V pánvi na oleji orestujeme šalotku nakrájenou na jemno, slávky vyskládáme na dno pánve a necháme pár minut restovat. Poté přidáme rajčatový koncentrát rozmíchaný ve víně a loupaná rajčata.
Vejce vyšleháme se solí a pepřem a směsí zalijeme slávky. Necháme lehce vyvařit, zakápneme šťávou z citronu, ozdobíme petrželkou 
a můžeme podávat.

 

 

 

 

 

A jeden kapřík od Milana             

 

۞  Kapr v křenovém trojobalu

 

 


4 porce kapra

nahrubo nastrouhaný křen

3 pol. lžíce plnotučné hořčice

3 vejce

sůl

olej

 

Příprava je obdobná jako klasický trojobal.

Očištěné podkovy kapra osolíme, vajíčka smícháme s hořčicí. Kapra obalíme v mouce, ve vajíčku s hořčicí a nakonec v nastrouhaném křenu. Takto obalené podkovy kapra smažíme na oleji dozlatova.

 Dobrou chuť

 

۞ Kapr podle pana Voka

 


recept od Dáši:

Asi 1 kg kapřích porcí, sůl, 200g másla, kořenová zelenina, 1 cibule, divoké
koření, 0,5 l rybího nebo masového vývaru, 1 lžíce dobré hořčice, 2 dl bílého
vína, kapary, 1 lžíce hl. mouky, popř. čerstvé houby

V kastrolu rozpustíme máslo, na kterém krátce opečeme nasolené porce, aby se
uzavřely. Maso dáme stranou a do výpeku vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu,
cibuli a koření. Chvíli restujeme, čímž získáme voňavý základ. Když začne
zlátnout, zalijeme ho vývarem, asi 5 minut povaříme a přecedíme.

Do čisté šťávy přidáme hořčici, víno a kapary popř. houby. Vložíme do toho porce kapra a vše
dusíme pod poklicí, aby se všechny suroviny rozležely a maso nabralo jejich
typickou vůni. Za 10-15 min. můžeme být hotovi. Potom opatrně porce vyndáme na
nahřátou mísu a omáčku ještě zahustíme hl. moukou rozkvedlanou v trošce vody,
tak aby byla příjemně hladká a hustá. Na talíři jednotlivé porce přelijeme
omáčkou.

Já jsem kapra vykostila a výborně se k tomu hodí brambory pečené i vařené.
Moc se Ti, stěhováku, omlouvám, ale měla jsem zdravotní problémy, tak jsem neměla
náladu, nezlob se. Ten kapr je fakt úžasnej, tak doufám, že Ti bude chutnat. Pak
dej vědět, jak chutnal.

Měj se a pozdravuj pa Dáša Nováková - Netáhlová