Logo 220v
DOMU RECEPTY ŠACHY HUDBA MATIKA A FYZIKA FOTKY VŠEMOŽNÉ ROZLIČNOSTI LINX Left menu

۞ Arabské saláty z lilku

zatím neodzkoušeno, ale vypadá zajímavě  

Salát z lilků a červené papriky

  • 2 – 3 středně velké lilky
  • 2-3 velké masité červené papriky
  • 1 palice česneku – i menší
  • štáva minimálně ze 2 citronů – limetky jsou lepší
  • zelená petrželová nať
  • olivový olej – spotřebuje se HODNĚ, lze smíchat i 1 díl olivového oleje a 1 díl obyčejného oleje

 

Lilky opláchneme a nakrájíme na kolečka max. 1 cm tlustá, papriky rovněž. Rozpálíme olivový olej a postupně opékáme. Zelenina musí změknout, takže 1 várku opékáme po obou stranách nejméně 5-10 minut na mírném ohni. Mezi opékanou zeleninu občas přihodíme na plátky nakrájený česnek a také jej trochu opíkneme. Pozor, rychle hnědne.  Spotřeba oleje je opravdu velká…… Když máme dopečeno, promícháme v míse, můžeme na sítu scedit přebytečný olej, ale není to nutné. Přidáme citrónovou nebo limetkovou šťávu a nadrobno pokrájenou zelenou petrželku. Osolíme dle chuti a já také trošku přislazuji, aby se slaná chuť „oblomila“ (babiččino moudro). Když se zaleží v ledničce do druhého dne, je to super. Když se sní ještě teplý, taky super.

Příloha: arabský chléb pita, trochu rozpečený z trouby, nebo kuskus.

 

Salát z lilku pečeného v troubě  

1 větší lilek

sezamová pasta TAHINI

citronová šťáva tak ze 2-3 citronů

Lilek upečeme v troubě celý, trvá to tak 20 minut. Musí být opravdu úplně měkký – jak bláto. Necháme vychladnout, oloupeme. Pokrájíme na drobné kousky a vidličkou rozmačkáme co nejjemněji. Přidáme sezamovou pastu TAHINI, poměr přesně nevyjádřím, dělám to od oka a také jak komu chutná. Zhruba bych řekla, že tak se 2 díly lilku a 1 díl pasty. Osolíme (já zase i trochu přisladím). Přidáme citronovou šťávu a necháme pár hodin zaležet. Na míse pak ozdobíme petrželkou, trochu pokápneme olivovým olejem a dáme pro ozdobu několik oliv.

 

Mandlová pasta s paprikou

Tenhle recept mám od své kamarádky původem z Indonésie, ale k těm lilkovým variacím se výborně hodí.

 

Potřebujeme:

cca 200 gramů oloupaných mandlí

2-3 červené papriky (střední velikosti)

olivový olej

česnek

 

Mandle spaříme, oloupeme a necháme do růžova a  křupava opéct na suchém pekáčku v troubě. Papriky pokrájíme na malé kousky a v troubě na olivovém oleji dostatečně opečeme, aby byly měkké (20-30 minut). V dalším kroku smícháme mandle i papriku a rozmixujeme na velmi jemno. Přidáme několik stroužků česneku, osolíme (já opět vpašuji trošku cukru) . Původní receptura to sice nežádá, ale já ještě přidávám trochu čerstvě mletého bílého pepře.