Logo 220v
DOMU RECEPTY ŠACHY HUDBA MATIKA A FYZIKA FOTKY VŠEMOŽNÉ ROZLIČNOSTI LINX Left menu

۞ Gratinovaný květák podle Lídy


1 květák

1 kg brambor (klidně i více)

20 dkg anglické slaniny

10 dkg sýra gouda

máslo

hladká mouka

¾ l mléka

(pažitka, petrželka, parmezán)

 

Vymažeme pekáč máslem, dno poklademe na kolečka nakrájenými brambory, jemně osolíme, poházíme kousky anglické slaniny. Takto vytvoříme 2-3 vrstvy. Brambory posypeme nastrouhaným sýrem. Syrový očištěný květák nakrájíme na kousky, smícháme se zbytkem anglické slaniny a nasypeme na brambory, osolíme. V hrnci jsme si zatím udělali bešamelovou omáčku – na rozteklé máslo dáme asi tři lžíce hladké mouky, utvoříme světlou jíšku, zalijeme mlékem, osolíme a povaříme – stále mícháme, aby se neutvořily hrudky! Bešamel nalijeme na brambory a na  květák. Dáme zapéct. Pečeme při 180-200 stupních do měkka.

Na závěr můžeme přistrouhat čerstvý parmezán, posypat pažitkou nebo petrželkou.

 

 

.