Logo 220v
DOMU MATIKA A FYZIKA RECEPTY FOTKY VŠEMOŽNÉ ROZLIČNOSTI LINX ŠACHY HUDBA Left menu

 ۞ Bramborový salát s jablky a křenem

 

Ilustrační foto, až budu salát dělat, dodám vlastní originál!

 

Velmi jednoduchý, ale špičkový recept je založen na perfektním souznění chutí jablek a křenu, doplněný bramborami. K bramborám uvařeným ve slupce a nakrájeným jako na bramborový salát přidáme stejné množství jablek, pokrájených stejným způsobem. Spojíme zakysanou smetanou nebo jogurtem a přidáme dle chuti najemno nastrouhaným křenem. Já osobně ho dávám sakra dost! Špetka soli a citronová šťáva, to je povinné, já ještě doladím lžící extra virgin olivového oleje, případně trošku rozředím silným studeným hovězím vývarem. Dá se udělat od velmi jemné chuti až po křenový úlet, dle Vaší obliby křenu. No a podáváme s vařeným masem, řízkem, karbanátkem nebo jen s toustem a šunkou. Yummy yummy...

 

 

 ۞ Arabské saláty z lilku

zatím neodzkoušeno, ale vypadá zajímavě  

Salát z lilků a červené papriky

  • 2 – 3 středně velké lilky
  • 2-3 velké masité červené papriky
  • 1 palice česneku – i menší
  • štáva minimálně ze 2 citronů – limetky jsou lepší
  • zelená petrželová nať
  • olivový olej – spotřebuje se HODNĚ, lze smíchat i 1 díl olivového oleje a 1 díl obyčejného oleje

 

Lilky opláchneme a nakrájíme na kolečka max. 1 cm tlustá, papriky rovněž. Rozpálíme olivový olej a postupně opékáme. Zelenina musí změknout, takže 1 várku opékáme po obou stranách nejméně 5-10 minut na mírném ohni. Mezi opékanou zeleninu občas přihodíme na plátky nakrájený česnek a také jej trochu opíkneme. Pozor, rychle hnědne.  Spotřeba oleje je opravdu velká…… Když máme dopečeno, promícháme v míse, můžeme na sítu scedit přebytečný olej, ale není to nutné. Přidáme citrónovou nebo limetkovou šťávu a nadrobno pokrájenou zelenou petrželku. Osolíme dle chuti a já také trošku přislazuji, aby se slaná chuť „oblomila“ (babiččino moudro). Když se zaleží v ledničce do druhého dne, je to super. Když se sní ještě teplý, taky super.

Příloha: arabský chléb pita, trochu rozpečený z trouby, nebo kuskus.

 

Salát z lilku pečeného v troubě  

1 větší lilek

sezamová pasta TAHINI

citronová šťáva tak ze 2-3 citronů

Lilek upečeme v troubě celý, trvá to tak 20 minut. Musí být opravdu úplně měkký – jak bláto. Necháme vychladnout, oloupeme. Pokrájíme na drobné kousky a vidličkou rozmačkáme co nejjemněji. Přidáme sezamovou pastu TAHINI, poměr přesně nevyjádřím, dělám to od oka a také jak komu chutná. Zhruba bych řekla, že tak se 2 díly lilku a 1 díl pasty. Osolíme (já zase i trochu přisladím). Přidáme citronovou šťávu a necháme pár hodin zaležet. Na míse pak ozdobíme petrželkou, trochu pokápneme olivovým olejem a dáme pro ozdobu několik oliv.

 

Mandlová pasta s paprikou

Tenhle recept mám od své kamarádky původem z Indonésie, ale k těm lilkovým variacím se výborně hodí.

 

Potřebujeme:

cca 200 gramů oloupaných mandlí

2-3 červené papriky (střední velikosti)

olivový olej

česnek

 

Mandle spaříme, oloupeme a necháme do růžova a  křupava opéct na suchém pekáčku v troubě. Papriky pokrájíme na malé kousky a v troubě na olivovém oleji dostatečně opečeme, aby byly měkké (20-30 minut). V dalším kroku smícháme mandle i papriku a rozmixujeme na velmi jemno. Přidáme několik stroužků česneku, osolíme (já opět vpašuji trošku cukru) . Původní receptura to sice nežádá, ale já ještě přidávám trochu čerstvě mletého bílého pepře.

 

 

Tento recept od Honzy Němečka by asi patřil spíš do oddílu Nezdravé mňamky, ale jmenuje se to salát, tak co...

 ۞ Buřtový salát

svařit: 2 lžíce Worcestru, 2 lžíce oleje, 3 lžičky hořčice, 1 lžíce octa - nechat vychladnout
nakrájet: 1/2 kg buřtů (nebo toč.salám), 1 cibuli, 1- 2 kyselé okurky
vše smíchat s nálevem a majolkou dle chuti

Variace: rajčata, papriky, dijonská hořčice, ocet balsamico, feferonky, papričky jalapeños a halvně co nejlepší tu uzeninu, zkoušel jsem to i bez ní a bylo taky fajn :)