...mňamky od Aničky dušičky Tomáškový...
۞ Krůtí frikasé
Základní ingredience:
krůtí stehenní maso
smetana na šlehání
cibule
pórek
2dcl bílého nebo červeného vína
provensálské koření
kari
sladká paprika
sójová omáčka
mouka a máslo na jíšku
olej
Postup:
Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Cibulku nakrájíme na jemno a na oleji necháme zesklovatět, osolíme, přidáme maso a chvíli opékáme. Zaprášíme sladkou paprikou a necháme chvíli dusit, aby maso pustilo šťávu. Přidáme omytý, na kolečka nakrájený pórek. Podlijeme vínem, zasypeme provensálským kořením a kari a necháme dusit do změknutí masa a vyvaření chutí, čím déle tím lépe. Podlijeme takovým množstvím horké vody, kolik chceme mít omáčky a necháme ještě chvíli probublávat. Zahustíme trochou jíšky a nakonec vmícháme smetanu a sójovou omáčku. Ochutnáme, v případě potřeby přisolíme a přidáme víc kari, pro silnější chuť můžeme přidat jeden bujón a trochu jemného burákového másla. Podáváme nejlépe s rýží basmati nebo s křupavou bagetou.
۞ Červená polévka
Tento recept je od Aniččiny sestřičky!
Ingredience (všechno od oka):
cibule
česnek
červená čočka
mrkev
rajčata v plechovce
zeleninový vývar
římský kmín
kurkuma
bazalka (nejlépe čerstvá)
olivový olej
Čočku namočíme na začátku vaření do studené vody. Na rozpáleném oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku, přidáme mrkev nakrájenou na kousky a pokrájený česnek, chvíli smažíme a zalijeme vývarem. Přídáme rajčata i se šťávou a čočku, kterou předtím slijeme, a přivedeme k varu. Vaříme přikryté na mírném plameni, až je mrkev a čočka měkká. Na olivovém oleji opražíme římský kmín, kurkumu a bazalku a celou směs přidáme do polévky. Polévku rozmixujeme, podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s čerstvým chlebem nebou bagetou.
۞ Pórková polévka
1 velká lžíce másla
2 velké pórky, nakrájené na tenké proužky1 bobkový list
0,5 kg brambor, nakrájených na menší kousky
1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
100 ml smetany na šlehání
Máslo rozpusťte v širším hrnci a přidejte pórek. Na malém plameni opékejte 8–10 min. nebo dokud není pórek téměř měkký. Přidejte brambory, bobkový list, vše zalijte vývarem a smetanou a nechte 15-20 min. probublávat, dokud nejsou brambory měkké. Ke konci vaření ochuťte solí a pepřem.
۞ Buřty na pivě podle pana Jamníka
Ingredience (cca pro 4 osoby):
6 buřtů alias špekáčků (čím kvalitnější, tím lepší)
olej
kečup
plnotučná hořčice
2 velké cibule
beraní (kozí) rohy, půl sklenice
1-2 kulaté feferonky (pro milovníky pálivých jídel je možno přidat)
1 černé pivo, nevychlazené
Buřty rozkrojíme podélně na půl, na pánvi rozpálíme trochu oleje a buřty opečeme dozlatova. Ve větší míse smícháme hořčici (celý kelímek) a stejné množství kečupu a v této směsi obalíme opečené buřty. Na dno pekáčku položíme na kolečka nakrájenou jednu cibuli. Tu pokryjeme buřty, které proložíme pokrájenými beraními rohy a feferonkami a znovu poklademe na kolečka nakrájenou cibulí. Nesolíme! Zalijeme zbytkem směsi kečupu a hořčice a černým pivem tak, aby byly buřty ponořené. Pečeme odkryté na 250 °C, min. 1hod. V průběhu pečení buřty kontrolujeme, otáčíme, zastrkujeme do omáčky, aby se nespálily. Buřty jsou hotové, když je omáčka hustá, ale zároveň musíme dát pozor, aby se celá nevypekla (to by byla škoda). Podáváme s vychlazeným pivem a čerstvým chlebem.
۞ Dhal z červené čočky (čti dál)
4 porce:
½ šálku červené čočky
1 lžíce pálivé karí pasty (nejlépe červené)
1 cibule
2 mrkve
1 kokosové mléko (stačí malá plechovka)
slunečnicový nebo olivový olej
sůl, mletý pepř
vařící voda
Cibuli nasekáme najemno a osmažíme ji na rozpáleném oleji v hrnci dosklovata. Přidáme čočku a smažíme 1-2 min., občas promícháme. Přidáme mrkev nakrájenou na malé kousky a opět chvíli smažíme. Pak vmícháme karí pastu a 2 šálky vařící vody. Nakonec přidáme kokosové mléko a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme přikryté, až čočka změkne a směs zhoustne. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s chlebem naan nebo s rýží (jasmínovou nebo basmati). Můžeme ozdobit čerstvým koriandrem. Dobrou chuť!
۞ Couscous s pečenou zeleninou
Pro 4 osoby:
2 červené papriky
2 žluté papriky
1 menší celer
4 mrkve
1 hlavička česneku
400 g couscousu
zeleninový vývar
1 cibule
slunečnicová semínka
olivový olej
hrubá mořská sůl
Předehřejeme si troubu na 250 °C. Zeleninu omyjeme. Papriky zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenčí proužky, celer a mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké plátky (cca 0,5 cm). Plech pomažeme olivovým olejem, poklademe zeleninou tak, aby každý kousek měl své místo a zelenina se nepřekrývala a posolíme troškou hrubé soli (pokud nemáte hrubou, můžete i normální). Dáme péct, nemusíme otáčet (je to dost práce a zelenina se dobře propeče i z jedné strany). Když je zelenina skoro hotová, přidáme stroužky neoloupaných česneků a dál pečeme, až jsou česneky měkké. Papriky se většinou opečou hodně do tmava, až do černa, nebojte se toho, chutná to výtečně. Upečenou zeleninu vyndáme děrovanou naběračkou, abychom se zbavili přebytečného oleje.
Couscous připravíme podle návodu, já ho místo vody zalévám zel. vývarem, přijde mi chutnější. Na 400g cca 0,6l vývaru.
Na rozpáleném oleji si osmažíme cibulku nakrájenou na jemno. Po chvíli smažení přidáme slunečnicová semínka a pražíme cca 2min. Osolíme a směs vmícháme do couscousu.
Couscous podáváme s pečenou zeleninou a oloupanými česneky (pozor, nedoporučuju konzumaci více než 3 česneků).
۞ Kuřecí salátek EŇO MEŇO
....konečně posílám slíbený recept na kuřecí salát:
Ingredience pro 4-5 osob
1 celé kuře, 1 jablko, 1 cibule, majonéza, zakysaná smetana, jogurt, sojová omáčka, worchester, kečup, vlašské ořechy, koření čubrica
Kuře dáme vařit do vroucí vody, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté a vaříme cca půl hodiny do měkka. Když je uvařené, obereme ho od kostí, odkrojíme všechny šlachy a podobné nepěknosti a natrháme na malé kousky. Jablko a cibuli oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a smícháme s kuřetem. Přidáme hrst nakrájených ořechů, dvě lžíce majonézy, dvě lžíce zakysané smetany, dvě lžíce jogurtu, lžíci kečupu, zakápneme sojovkou a worchestrem. Vše důkladně zamícháme. Nakonec přisypeme čubricu, nebo pokud ji nemáte, tymián či oregáno.
Podáváme s křupavou bagetkou a vychlazeným bílým vínem.
Dobrou chuť!
PS. Fotku nemám, sorry :-
۞ Celerová čína
Pro 4 osoby potřebujeme:
1 celer
1 větší červenou papriku
1 větší pórek
kuřecí maso
olej na smažení
solamyl
sojovou omáčku
červené víno
chilli (mleté nebo čerstvou papričku)
sezamová semínka na posypání
sůl
Maso nakrájíme na menší kousky, jemně posolíme, promícháme s lžičkou máčeného solamylu a necháme uležet na půl hodiny v chladu. Celer oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Papriku nakrájíme na menší kousky. Pórek rozřízneme podélně a důkladně omyjeme, aby v něm nezůstal písek (nevaříme křupavou čínu), poté jej nakrájíme na tenké plátky. Připravíme si omáčku, do které dáme dvě lžíce vína, tři až čtyři lžíce sojovky (podle toho, jak je silná), trochu soli, lžičku solamylu a pokud máme - mleté chilli. Pokud používáme čerstvou papričku, nakrájíme ji na jemno bez semínek a smažíme spolu se zeleninou. Rozehřejeme pánev s olejem a přidáme maso. Smažíme zprudka do zlatova. Poté ho vyndáme z pánve a dáme do tepla. Znovu rozpálíme pánev a nalijeme poměrně dost oleje – celer se nesmí smažit na sucho. Celer smažíme naopak na mírném ohni do měkka, přidáme papriku, pórek, maso a promícháme. Přidáme omáčku a ještě chvíli smažíme. Podáváme horké s jasmínovou rýží nebo s rýží basmati.
۞ Španělská bramborová tortilla
(čti "tortija")
Tortilla espaňola, nebo se jí taky řiká tortilla de patatas.
Na větší tortillu potřebujeme:
cca 1 kg brambor vhodných na smažení
1 větší cibuli
cca 10 - 12 vajec
olej, nejlépe olivový
sůl
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na drobno. Velkou teflonovou pánev rozehřejeme na silném plameni a nalijeme silnou vrstvu oleje, alespoň 3cm, aby byly brambory skoro ponořené. Když je olej dostatečně rozehřátý, dáme do něj brambory a cibuli a na mírném ohni opékáme do měkka, můžeme pod pokličkou. Do velké mísy rozklepneme vajíčka, důkladně osolíme a rozšleháme vidličkou. Měkké brambory scedíme a zamícháme je do vajíček. Vzniklou směs vrátíme na pánev, ze které jsme slili všechen přebytečný olej. Tortillu smažíme na mírném ohni tak, aby se opekla do zlatova a aby ztuhla. Vařečkou ji oddělujeme od okraje pánve a s pánví občas zatřeseme, aby se tortilla hýbala. Když je směs více méně tuhá a tortilla zespodu zlatá, přikryjeme ji rovnou pokličkou nebo talířem a nad mísou ji otočíme tak, abychom ji mohli vrátit na pánev a dopéct z druhé strany. Druhá strana už se dopéká mnohem kratší dobu.
Pozor, aby se nepřipálila! Já osobně mám tortillu ráda lehce nedodělanou uvnitř, když vajíčka nejsou úplně ztuhlá, ale dosáhnout toho je velké umění. Když je i druhá strana zlatá, opět tortillu přiklopíme talířem a otočíme pánev. Tortilla je hotová. Podáváme ji nakrájenou na měsíčky nebo na čtverce s měkkým chlebem nebou bagetou, případně ji můžeme rozkrojit a dovnitř dát šunku nebo sýr. Další možnost je do tortilly přidat rajčata, cuketu nebo lilek. A nesmí chybět ani dobré španělské víno!
۞ Čočková polévka s kapustou
1 cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce oleje
100 g čočky (nenamočené)
1 l vody
½ kostky zeleninového vývaru
250 g listů hlávkové kapusty
ocet
2 lžíce smetany
kajenský pepř
španělský salám „fuet“ (nemusí být)
Cibuli a česnek necháme zesklovatět na oleji. Pokud chceme, přidáme na kolečka nakrájený salám a necháme chvíli orestovat. Přidáme čočku a několik minut ji opékáme. Podlijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme přikryté na mírném ohni 45 až 60 min. Z omytých listů hlávkové kapusty vykrojíme žebra a listy nakrájíme na jemné nudličky. Zamícháme je do polévky, přivedeme k varu a vaříme na středním ohni zhruba 3 min. Přimícháme vývar, ocet a smetanu. Podle chuti okořeníme pepřem.
۞ Jednoduchá sýrová polévka
Polévku vařím vždycky od oka, takže nemůžu přesně říct kolik kterých ingrediencí, ale určitě to poznáte sami:
brambory
cibule
mrkev
tavený sýr Apetito (čím víc, tím líp) – pokud seženete, tak starou klasiku - Supercremo je podle mě horší
vývar nebo Podravka
kmín, sůl
Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kousky a dáme vařit s kmínem v osolené vodě. Cibuli oloupeme, nakrájíme na čtvrtky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na větší špalíčky a spolu s cibulí přidáme k bramborám. Zeleninu vaříme na mírném ohni pod pokličkou. Když je skoro měkká, přidáme sýr a důkladně mícháme, aby se rozpustil. Nakonec přidáme vývar nebo Podravku. Podle chuti můžeme přidat další zeleninu, např. květák, brokolici, atd.
Dobrou chuť!