Logo 220v
DOMU MATIKA A FYZIKA RECEPTY FOTKY VŠEMOŽNÉ ROZLIČNOSTI LINX ŠACHY HUDBA Left menu

۞ Paštiky

recepty dodal Luděk Dolejší

     Paštika z BBC Good Food

     50 g nesoleného másla

     2 šalotky, najemno

     400 g kachních, nebo kuřecích jater

     1 čl odrhnutých lístků tymiánu (lépe čerstvého)

     2 čl ginu (nebo brandy)

     170 ml šlehačky (double cream – 48-60 %)

 

na zalití:

100 g nesoleného másla

16 bobulek jalovce, nasekaných

2 čl lístků tymiánu

Máslo na paštiku rozpusťte v pánvi a osmažte na něm pomalu šalotku (recept říká 5 minut), přidejte játra, tymián a dostatek mletého černého pepře, a játra opékejte 5 minut (aby byla játra dostatečně tepelně opracovaná, ale ještě ne vysušená), zalijte ginem a vařte další minutu.

Dejte do mixéru, včetně všech výpečků, přidejte šlehačku a půl čajové lžičky soli, rozmixujte dohladka.

Rozdělte do nádob, na povrch paštiky nalijte rozpuštěné máslo s tymiánem a jalovcem. Paštika se dá zmrazit, podle receptu až na jeden měsíc.

 

Paštika Vaška Friče

Játra (650 g) očistit, orestovat na másle s vepřovým masem (200 g), přidat sůl, pepř, nové koření, bobkový list, podlít 3 dcl suchého červeného vína a dusit cca hodinu. Vedle orestovat slaninu (200 g), 2 cibule a česnek (6 stroužků). na konci vše smíchat, rozmixovat s 200g másla.

Do formy (srnčí hřbet) dát slaninu a pak tu paštiku, zabalit do slaniny, nechat do druhého dne.

 

Pašika Lota

800 g kuřecích jater (naložit do mléka pár hodin předem)

400 g vařeného králičího masa (do vroucí vody dát králíka, mrkev a petržel, vařit cca 45 min, obrat)

3 bílé cibule

4 stroužky česneku

vepřové sádlo

200 ml brandy

sůl, pepř, tymián

300g slaniny (na malé čtverečky, osmažit zvlášť na troše sádla)

máslo (nejlépe přepuštěné, ale lze i obyč)

10 ks vařená vejce

madle (spařit, oloupat, část nasekat a dát dovnitř, zbytek nahoru)

brusinky (1 větší sklenice)

zelený pepř (sušený, naložit den předem do brandy)

smetana ke šlehání (250 ml)

Na sádle osmažit cibuli, přidat česnek, pak játra (slité od mléka), orestovat, přidat tymián, brandy, chvíli povařit. Rozmixovat dohromady játra, maso, vejce, smetanu. Propasírovat najemno (doporučuji nevynechat, paštika má pak krásnou jemnou konzistenci). Přidat mandle, slaninu, brusinky, důkladně promíchat.

Dát do misek, uhladit, posypat mandlema, zalít rozpuštěným máslem a jemně posypat zeleným pepřem. Dát vychladit.

 

 

۞ Bryndzová pomazánka

recept od naší milé Šlovenské těty Lenky Vojtekové      

Ingrediencie:

200 g          bryndze
150 g          masla
150 g          balkánskeho syra (nastrúhať)
4 ∆              taveného syra (karička, lunex, apetito, …)
3 strúčiky    cesnaku
1 ks            cibuľa
1 ks            rajčina
pár štipiek  sladkej mletej papriky
za hrsť       sekanej pažítky (môže byť aj sušená)




Postup:

•    Do mixéra vložíme cibuľu a rajčinu a najemno ich nasekáme.
•    Pridáme bryndzu, maslo, tavený syr a poriadne premiešame.
•    Pretlačíme cesnak cez lis a zamiešame do zmesi.
•    Dochutíme sladkou paprikou a nasekanou pažítkou.
•    Nakoniec primiešame nastrúhaný balkánsky syr a dáme v uzavretej nádobe do chladničky stuhnúť.
•    Podávame s pečivom.