۞ Couscous s pečenou zeleninou
Pro 4 osoby:
2 červené papriky
2 žluté papriky
1 menší celer
4 mrkve
1 hlavička česneku
400 g couscousu
zeleninový vývar
1 cibule
slunečnicová semínka
olivový olej
hrubá mořská sůl
Předehřejeme si troubu na 250 °C. Zeleninu omyjeme. Papriky zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenčí proužky, celer a mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké plátky (cca 0,5 cm). Plech pomažeme olivovým olejem, poklademe zeleninou tak, aby každý kousek měl své místo a zelenina se nepřekrývala a posolíme troškou hrubé soli (pokud nemáte hrubou, můžete i normální). Dáme péct, nemusíme otáčet (je to dost práce a zelenina se dobře propeče i z jedné strany). Když je zelenina skoro hotová, přidáme stroužky neoloupaných česneků a dál pečeme, až jsou česneky měkké. Papriky se většinou opečou hodně do tmava, až do černa, nebojte se toho, chutná to výtečně. Upečenou zeleninu vyndáme děrovanou naběračkou, abychom se zbavili přebytečného oleje.
Couscous připravíme podle návodu, já ho místo vody zalévám zel. vývarem, přijde mi chutnější. Na 400g cca 0,6l vývaru.
Na rozpáleném oleji si osmažíme cibulku nakrájenou na jemno. Po chvíli smažení přidáme slunečnicová semínka a pražíme cca 2min. Osolíme a směs vmícháme do couscousu.
Couscous podáváme s pečenou zeleninou a oloupanými česneky (pozor, nedoporučuju konzumaci více než 3 česneků).