۞ Dhal z červené čočky
(Lída)
500g červené čočky
2 cibule
4 velké mrkve
čerstvý zázvor
olej
koření: thajské kari / nebo jen běžné kari/ nebo římský kmín a kurkuma
voda
Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, zasypeme kořením a osmahneme. Přidáme opláchnutou čočku a poté vodu tak, aby se čočka v ní dusila. Vezmeme kus čerstvého zázvoru (3-4 cm), rozkrojíme ho napůl a přidáme do směsi. Dusíme asi 25 minut, než je čočka měkká. Pokud je potřeba přidáme vodu, dle chuti přisolíme. Vyjmeme kusy zázvoru a vše tyčovým mixérem do hladka rozmixujeme. Na závěr přidáme trochu olivového oleje a už nevaříme. Podáváme s rýží, nejlépe s basmati.
.