Logo 220v
DOMU MATIKA A FYZIKA RECEPTY FOTKY VŠEMOŽNÉ ROZLIČNOSTI LINX ŠACHY HUDBA Left menu

Domácí pekárna

Následující recepty

dodal Luděk Dolejší 

 

...a ten se vyzná!

 

tady je jeho pdf verze

 

 

 

Pšeničné mouky


00 Pšeničná mouka hladká světlá
T 400 Pšeničná výběrová polohrubá
T 405 je umletá ze zrna, které má odstraněný klíček a obal (otrubu) a je vlastně nejsvětlejší a tedy
“nejmíň” celozrnná.
T 450 Pšeničná hrubá
T 512 Pšeničná pekařská speciál
T 530 Pšeničná mouka hladká světlá - pekařská speciál
T 550 Pšeničná mouka polohrubá světlá
T 650 Pšeničná mouka hladká polosvětlá, pro pečení chleba jsou vhodnější mouky s T650.
T 700 Pšeničná mouka světlá, chlebová
T 1000 Pšeničná mouka hladká tmavá (chlebová)
T 1050 Pšeničná mouka chlebová, je hladká, tmavá
T 1150 Chlebová mouka
T 1800 Pšeničná celozrnná, hrubá; celozrnná, jemná


Žitné mouky


T 960 Žitná chlebová
T 1700 Žitná celozrnná


Poměry mouky a vody při pečení chleba


Bílá nebo tmavá chlebová mouka : voda
400 g 280ml
500 g 350ml
600 g 400ml


Celozrnná mouka : voda
400 g 300ml
500 g 360ml
600 g 420ml


Tipy


Do mouky přídat 2-3 lžíce ovesných vloček
lžíci sušené bramborové kaše (zvýší vláčnost, trvanlivost) nebo 1 vařený brambor
slunečnicová, dýňová, lněná semínka, plátky nepražených arašídů po prvním zapípání

 

Chleby:

Františkův chléb (podmáslový)


900 g    450 g    1350 g
350-400 ml podmáslí    200 ml    530-600 ml
1 pl octa    0,5 pl    1,5 pl
1–2 pl oleje    1 pl    3 pl
2 čl soli    1 čl    3 čl
1 čl kmínu    0,5 čl    1,5 čl
500 g mouky    250 g     750 g
(350g+ 150g) (pšeničná+žitná)    (170g+80g)    (520g+230g)
1 čl sušeného droždí    0,5 čl    1,5 čl


Základní, střední kůrka
libovolný semínka, vločky
špaldová mouka + vlašský ořechy

Chleba „ŠUMAVA“


1000 g - 450 g - 1350 g
380 ml vody - 180 ml - 520 ml
1,5 čl octa 1 čl 2 čl
3 čl olivového oleje - 1,5 čl - 4 čl
3 čl soli - 1,5 čl - 4 čl
1 čl kmínu - 0,5 čl - 1,5 čl
360 g
620 g
hladké mouky (chlebová nebo T650) 160 g

140 g žitné mouky 60 g 190 g
60 g celozrnné žitné mouky 30 g 80 g
60 g celozrnné pšeničné mouky 30 g 80 g
1,5 čl sušeného droždí 0,75 čl 2 čl
Základní, střední kůrka
vařenej brambor nebo cca 1pl sušené bramborové kaše
místo celozrnných možná celozrnná špaldová - i místo části pšeničné
pivo místo vody, přidat třeba škvarky


Obyčejný výborný chléb


900 g 450 g 1350 g
325 ml vlažné vody 180 ml 530 ml
1 pl jablečného octa 1/2 pl 1,5 pl
2 pl olivového oleje 1 pl 3 pl
2 čl soli 1 čl 3 čl
2 čl kmínu 1 čl 3 čl
250 g hladké mouky (chlebová nebo T650) 135 g 410 g
250 g žitné chlebové mouky 135 g 410 g
1 pl sušená bramborová kaše 1/2 pl 1,5 pl
1 čl sušeného droždí (nebo 1/3 kostky + 1 čl cukru) 1/2 čl 1,5 čl
semínky, vločky...
Program: BASIC

Chléb babičky Evy

900 g 450 g
350 ml vlažné vody 180 ml
2 čl cukru 1 čl
1,5 čl polotučného sušeného mléka (i sojové) 3/4 čl
2,5 čl soli 1,25 čl
2 čl kmínu 1 čl
2 čl octa 1 čl
2 čl olivového oleje 1 čl
2 čl soli 1 čl
50 g celozrná mouka pšeničná 25 g
150 g žitná mouka (i celozrnná) 75 g
360 g hladká mouka 180 g
1,5 čl sušené droždí 3/4 čl
2,5 slunečnice / sezam / dýně ... 1 čl
Program: BASIC

Úplně jednoduchý rychlý chléb

 

-měkký, jemný a krásně nadýchaný


recept 009 dama.cz
900 g 450 g
2 hrnky voda 1 hrnek
2 pl olej 1 pl
1 pl ocet 1/2 pl
1 čl cukr 1/2 čl
2 čl sůl 1 čl
3 čl kmín 1,5 čl
3 hrnky hladká mouka 1,5 hrnku
2 hrnky žitná chlebová mouka 1 hrnek
4 čl sušené droždí 2 čl
hrnek - 200 ml
ZÁKLADNÍ, KŮRKA STŘEDNÍ
Není to vekový,  je trošku tmavší.

Rychlochleba “Opičák”


900 g 450 g
350 ml voda 175 ml
1/2 kostky čerstvého droždí 1/4 kostky
nebo 2 čl sušené droždí nebo 1 čl
1,5 čl sušeného mléka 0,75 čl
2 ,5 čl sůl 2 čl
2 čl kmín 1 čl
2 čl ocet 1 čl
2 čl olej 1 čl
510 g mouka (poměr různý) 255 g
3 čl semínka 1 hrnek
vodu vlažnou, droždí se drobí přímo do vody!
výborná směs mouky je 2/3 pšeničná chlebová, 1/3 špaldová
program Quick

Jogurtový chléb

recept 037 dama.cz


1 bílý jogurt (150 ml)
1 lžíce oleje
1/8 l vody
1/8 l mléka
300 g polohrubé mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
100 g žitné celozrnné mouky
1 - 2 lžičky soli
1 lžička droždí
2 lžíce slunečnicových semínek
2 lžíce dýňových semínek
1 lžíce lněných semínek
nedoladěnej, určitě méně tekutin


Pivní chleba


900 g 450 g
250 ml pivo 130 ml
100 ml voda 50 ml
2 čl sůl 1 čl
2,5 čl drcený kmín 1 čl
500 g mouka - pšeničná chlebová 250g
1 čl sušené droždí 0.5 čl
semínka dle chuti
program basic

 

Celozrnný chleba od monikahor


900 g 450 g
350 ml mléko 180 ml
3 pl olej 1,5 pl
1 pl ocet 1/2 pl
1,5 čl chlebové koření (nebo kmín) 3/4 čl
1 čl sůl 1/2 čl
1 čl cukr 1/2 čl
100 g hladká mouka 50 g
200 g celozrnná žitná mouka 100 g
200 g celozrnná pšeničná mouka 100 g
1 čl sušené droždí 1/2 čl
semínka slunečnice a sezam
Program celozrnný nebo základní
Lehčí - 200 (100) g hladké a po 150 (75) g celozrnných

 

 

Různé jiné pochoutky:

Mazanec - staročeský

500 g polohrubé mouky 370 g 185
100 g pískového cukru 70 g 35
350 ml mléko (vlažné) 230 ml 120 ml
150 g másla (hera...) 100 g 50 g
1 vejce celé 1 1/2
2 žloutky 1-2 1
sůl – špetka
1 vanilkový cukr 2/3 1/2
muškátový oříšek, hřebíček, šafrán
1 čl citronové kůry (i sušená) menší čl 1/2
2 čl droždí 1,5 čl menší čl
po zapípání možno přidat: rozinky (namočené a osušené), plátky mandlí, ořechů,
na sucho opražené ovesné vločky, opražené plátky nepražených arašídů...
program basic nebo sladký chléb, světlý,
mouku podle potřeby přidat
možné při pečení 3x potřít rozšlehaným vajíčkem s trochou smetany

 

 

Mazanec / vánočka z pekárny


1000 gr 450 gr
900 g 450 g
350 ml mléka
1 žloutek
100 g rozpuštěného másla
5 pl cukru
1 vanilkový cukr
1 čl sušená citronová kůra
1/2 čl Sladké pečení (Avokádo)
špetka soli
500 g hladké mouky
1 čl droždí
kandované ovoce, rozinky
Program pekárny: basic (klasik)
potřít rozšlehaným vajíčkem s trochou smetany

 

 


Jablečná kynutá buchta


900 g 450 g 1350 g
300 ml mléka 150 ml 450 ml
1 žloutek 1 3
100 g rozpuštěného másla 50 g 150 g
5 pl cukru 2,5 pl 7,5 pl
1 vanilkový cukr 1/2 1 ½
1 čl skořice 1/2 čl 1 ½ čl
špetka soli špetka trochu
500 g polohr. mouky 250 g 750 g
1,5 čl droždí 0,75 čl 2 ¼ čl
200 g
cca 2 nadrobno nakrájená oloupaná jablka 100 g
cca 1
300 g
cca 3
Po pípnutí přisypat hrst hrozinek a jablka
Program - rychlý, kůrka - střední
Varianta - místo jablek kousky čokolády

 

 

 

 

BABOVKA

velká
1 hrnek mléko
2 hrnky polohrubá mouka
1/2 hrnku olej
1 prášek do pečiva
3 vejce
1 vanilkový cukr
3/4 hrnku cukr
možné část obarvit kakaem
výborná s 1 hrnkem kokosu
Nejdříve “vše tekuté”, na to cukr, mouka, prášek, kokos
Program CAKE, pro pečení s práškem a pece asi 80 minut
Na konci hlídat špejlí, může být i dříve

 

MAKOVEC

20 dkg hladke mouky
12 dkg cukru
1/4 l mleka
10 dkg mleteho maku
1 zloutek
1/2 prasku do peciva
citronova kura
lzicka mlete skorice
-postup jako u babovky

 

Chlebová polívka

1,5 l vývaru
4-6 krajíčků tvrdšího chleba
2 lžíce sádla
1 větší cibule
sůl, kmín
3 lžíce sušených hub
2 vejce
Do vývaru dáme na menší kousky nakrájený chleba a rozvaříme ho. Na tuku
zpěníme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, přidáme předem namočené
a na malé kousky rozlámané houby a asi 10 minut dusíme. Pak přidáme k základu
a společně povaříme, až je chleba zcela rozvařený a houby měkké. Do polévky
nalijeme rozšlehané vejce. Pro výraznější chuť můžeme přidat trochu paprikové
Vegety. (Já dávám kmín, pálivou papriku a sušenou petržel.)
PS: Pokud se chleba nechce úplně rozvařit, trochu mu pomůžu malým
šťouchadlem na brambory.

 

 

Housky

250 ml vody nebo podmáslí
30 g másla
2 lžičky sušeného mléka
175g hrubé mouky
200 g hladké mouky
1,5 lžičky soli
1 lžička sušeného droždí
program TĚSTO.
Upletu housky,bulky,rohlíky nebo uzly,nechám 45min kynout,potřu
vejcem,posypu mákem,hrubou solí...rúznými semínky a peču tak 20min na 220C

 


Honzovy buchty - kynuté


500 g polohrubé mouky
3 dl mléka
4 PL cukru
3 žloutky
50 g másla
50 g sádla
1 ČL sušeného droždí
špetka soli
Náplň:
Povidla s trochou rumu
nebo švestky (předem namočené sušené nebo kompotované).
Program: Těsto
Nechám těsto vykynout a potom rozdělím na stejné díly (cca 32 ks), vytvořím
placičky do kterých zabalím náplň, namáčím v rozpuštěném sádle, kladu těsně
vedle sebe do hlubší skleněné ohnivzdorky a peču v horkovzdušné troubě na 200
stupňů C cca 25 minut.



Škvarky

na velkou nádobu 0,75 - 1 kg sádla, na kostky
program Jam
cca 2x - 2,5x za sebou (Jam se dá spustit znovu hned po skončení)
chvíli před koncem vmíchat 1 lžíci mléka

 


Po slití sádla a škvarků ideální podmáslovej chleba, do těsta místo lžíce oleje také
sádlo, drobné škvarky po zapípání
na začátku se syrové sádlo může zalít trochou bílého vína

 

.