Domácí pekárna
Následující recepty
dodal Luděk Dolejší
...a ten se vyzná!
Pšeničné mouky
00 Pšeničná mouka hladká světlá
T 400 Pšeničná výběrová polohrubá
T 405 je umletá ze zrna, které má odstraněný klíček a obal (otrubu) a je vlastně nejsvětlejší a tedy
“nejmíň” celozrnná.
T 450 Pšeničná hrubá
T 512 Pšeničná pekařská speciál
T 530 Pšeničná mouka hladká světlá - pekařská speciál
T 550 Pšeničná mouka polohrubá světlá
T 650 Pšeničná mouka hladká polosvětlá, pro pečení chleba jsou vhodnější mouky s T650.
T 700 Pšeničná mouka světlá, chlebová
T 1000 Pšeničná mouka hladká tmavá (chlebová)
T 1050 Pšeničná mouka chlebová, je hladká, tmavá
T 1150 Chlebová mouka
T 1800 Pšeničná celozrnná, hrubá; celozrnná, jemná
Žitné mouky
T 960 Žitná chlebová
T 1700 Žitná celozrnná
Poměry mouky a vody při pečení chleba
Bílá nebo tmavá chlebová mouka : voda
400 g 280ml
500 g 350ml
600 g 400ml
Celozrnná mouka : voda
400 g 300ml
500 g 360ml
600 g 420ml
Tipy
Do mouky přídat 2-3 lžíce ovesných vloček
lžíci sušené bramborové kaše (zvýší vláčnost, trvanlivost) nebo 1 vařený brambor
slunečnicová, dýňová, lněná semínka, plátky nepražených arašídů po prvním zapípání
Chleby:
Františkův chléb (podmáslový)
900 g 450 g 1350 g
350-400 ml podmáslí 200 ml 530-600 ml
1 pl octa 0,5 pl 1,5 pl
1–2 pl oleje 1 pl 3 pl
2 čl soli 1 čl 3 čl
1 čl kmínu 0,5 čl 1,5 čl
500 g mouky 250 g 750 g
(350g+ 150g) (pšeničná+žitná) (170g+80g) (520g+230g)
1 čl sušeného droždí 0,5 čl 1,5 čl
Základní, střední kůrka
libovolný semínka, vločky
špaldová mouka + vlašský ořechy
Chleba „ŠUMAVA“
1000 g - 450 g - 1350 g
380 ml vody - 180 ml - 520 ml
1,5 čl octa 1 čl 2 čl
3 čl olivového oleje - 1,5 čl - 4 čl
3 čl soli - 1,5 čl - 4 čl
1 čl kmínu - 0,5 čl - 1,5 čl
360 g
620 g
hladké mouky (chlebová nebo T650) 160 g
140 g žitné mouky 60 g 190 g
60 g celozrnné žitné mouky 30 g 80 g
60 g celozrnné pšeničné mouky 30 g 80 g
1,5 čl sušeného droždí 0,75 čl 2 čl
Základní, střední kůrka
vařenej brambor nebo cca 1pl sušené bramborové kaše
místo celozrnných možná celozrnná špaldová - i místo části pšeničné
pivo místo vody, přidat třeba škvarky
Obyčejný výborný chléb
900 g 450 g 1350 g
325 ml vlažné vody 180 ml 530 ml
1 pl jablečného octa 1/2 pl 1,5 pl
2 pl olivového oleje 1 pl 3 pl
2 čl soli 1 čl 3 čl
2 čl kmínu 1 čl 3 čl
250 g hladké mouky (chlebová nebo T650) 135 g 410 g
250 g žitné chlebové mouky 135 g 410 g
1 pl sušená bramborová kaše 1/2 pl 1,5 pl
1 čl sušeného droždí (nebo 1/3 kostky + 1 čl cukru) 1/2 čl 1,5 čl
semínky, vločky...
Program: BASIC
Chléb babičky Evy
900 g 450 g
350 ml vlažné vody 180 ml
2 čl cukru 1 čl
1,5 čl polotučného sušeného mléka (i sojové) 3/4 čl
2,5 čl soli 1,25 čl
2 čl kmínu 1 čl
2 čl octa 1 čl
2 čl olivového oleje 1 čl
2 čl soli 1 čl
50 g celozrná mouka pšeničná 25 g
150 g žitná mouka (i celozrnná) 75 g
360 g hladká mouka 180 g
1,5 čl sušené droždí 3/4 čl
2,5 slunečnice / sezam / dýně ... 1 čl
Program: BASIC
Úplně jednoduchý rychlý chléb
-měkký, jemný a krásně nadýchaný
recept 009 dama.cz
900 g 450 g
2 hrnky voda 1 hrnek
2 pl olej 1 pl
1 pl ocet 1/2 pl
1 čl cukr 1/2 čl
2 čl sůl 1 čl
3 čl kmín 1,5 čl
3 hrnky hladká mouka 1,5 hrnku
2 hrnky žitná chlebová mouka 1 hrnek
4 čl sušené droždí 2 čl
hrnek - 200 ml
ZÁKLADNÍ, KŮRKA STŘEDNÍ
Není to vekový, je trošku tmavší.
Rychlochleba “Opičák”
900 g 450 g
350 ml voda 175 ml
1/2 kostky čerstvého droždí 1/4 kostky
nebo 2 čl sušené droždí nebo 1 čl
1,5 čl sušeného mléka 0,75 čl
2 ,5 čl sůl 2 čl
2 čl kmín 1 čl
2 čl ocet 1 čl
2 čl olej 1 čl
510 g mouka (poměr různý) 255 g
3 čl semínka 1 hrnek
vodu vlažnou, droždí se drobí přímo do vody!
výborná směs mouky je 2/3 pšeničná chlebová, 1/3 špaldová
program Quick
Jogurtový chléb
recept 037 dama.cz
1 bílý jogurt (150 ml)
1 lžíce oleje
1/8 l vody
1/8 l mléka
300 g polohrubé mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
100 g žitné celozrnné mouky
1 - 2 lžičky soli
1 lžička droždí
2 lžíce slunečnicových semínek
2 lžíce dýňových semínek
1 lžíce lněných semínek
nedoladěnej, určitě méně tekutin
Pivní chleba
900 g 450 g
250 ml pivo 130 ml
100 ml voda 50 ml
2 čl sůl 1 čl
2,5 čl drcený kmín 1 čl
500 g mouka - pšeničná chlebová 250g
1 čl sušené droždí 0.5 čl
semínka dle chuti
program basic
Celozrnný chleba od monikahor
900 g 450 g
350 ml mléko 180 ml
3 pl olej 1,5 pl
1 pl ocet 1/2 pl
1,5 čl chlebové koření (nebo kmín) 3/4 čl
1 čl sůl 1/2 čl
1 čl cukr 1/2 čl
100 g hladká mouka 50 g
200 g celozrnná žitná mouka 100 g
200 g celozrnná pšeničná mouka 100 g
1 čl sušené droždí 1/2 čl
semínka slunečnice a sezam
Program celozrnný nebo základní
Lehčí - 200 (100) g hladké a po 150 (75) g celozrnných
Různé jiné pochoutky:
Mazanec - staročeský
500 g polohrubé mouky 370 g 185
100 g pískového cukru 70 g 35
350 ml mléko (vlažné) 230 ml 120 ml
150 g másla (hera...) 100 g 50 g
1 vejce celé 1 1/2
2 žloutky 1-2 1
sůl – špetka
1 vanilkový cukr 2/3 1/2
muškátový oříšek, hřebíček, šafrán
1 čl citronové kůry (i sušená) menší čl 1/2
2 čl droždí 1,5 čl menší čl
po zapípání možno přidat: rozinky (namočené a osušené), plátky mandlí, ořechů,
na sucho opražené ovesné vločky, opražené plátky nepražených arašídů...
program basic nebo sladký chléb, světlý,
mouku podle potřeby přidat
možné při pečení 3x potřít rozšlehaným vajíčkem s trochou smetany
Mazanec / vánočka z pekárny
1000 gr 450 gr
900 g 450 g
350 ml mléka
1 žloutek
100 g rozpuštěného másla
5 pl cukru
1 vanilkový cukr
1 čl sušená citronová kůra
1/2 čl Sladké pečení (Avokádo)
špetka soli
500 g hladké mouky
1 čl droždí
kandované ovoce, rozinky
Program pekárny: basic (klasik)
potřít rozšlehaným vajíčkem s trochou smetany
Jablečná kynutá buchta
900 g 450 g 1350 g
300 ml mléka 150 ml 450 ml
1 žloutek 1 3
100 g rozpuštěného másla 50 g 150 g
5 pl cukru 2,5 pl 7,5 pl
1 vanilkový cukr 1/2 1 ½
1 čl skořice 1/2 čl 1 ½ čl
špetka soli špetka trochu
500 g polohr. mouky 250 g 750 g
1,5 čl droždí 0,75 čl 2 ¼ čl
200 g
cca 2 nadrobno nakrájená oloupaná jablka 100 g
cca 1
300 g
cca 3
Po pípnutí přisypat hrst hrozinek a jablka
Program - rychlý, kůrka - střední
Varianta - místo jablek kousky čokolády
BABOVKA
velká
1 hrnek mléko
2 hrnky polohrubá mouka
1/2 hrnku olej
1 prášek do pečiva
3 vejce
1 vanilkový cukr
3/4 hrnku cukr
možné část obarvit kakaem
výborná s 1 hrnkem kokosu
Nejdříve “vše tekuté”, na to cukr, mouka, prášek, kokos
Program CAKE, pro pečení s práškem a pece asi 80 minut
Na konci hlídat špejlí, může být i dříve
MAKOVEC
20 dkg hladke mouky
12 dkg cukru
1/4 l mleka
10 dkg mleteho maku
1 zloutek
1/2 prasku do peciva
citronova kura
lzicka mlete skorice
-postup jako u babovky
Chlebová polívka
1,5 l vývaru
4-6 krajíčků tvrdšího chleba
2 lžíce sádla
1 větší cibule
sůl, kmín
3 lžíce sušených hub
2 vejce
Do vývaru dáme na menší kousky nakrájený chleba a rozvaříme ho. Na tuku
zpěníme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, přidáme předem namočené
a na malé kousky rozlámané houby a asi 10 minut dusíme. Pak přidáme k základu
a společně povaříme, až je chleba zcela rozvařený a houby měkké. Do polévky
nalijeme rozšlehané vejce. Pro výraznější chuť můžeme přidat trochu paprikové
Vegety. (Já dávám kmín, pálivou papriku a sušenou petržel.)
PS: Pokud se chleba nechce úplně rozvařit, trochu mu pomůžu malým
šťouchadlem na brambory.
Housky
250 ml vody nebo podmáslí
30 g másla
2 lžičky sušeného mléka
175g hrubé mouky
200 g hladké mouky
1,5 lžičky soli
1 lžička sušeného droždí
program TĚSTO.
Upletu housky,bulky,rohlíky nebo uzly,nechám 45min kynout,potřu
vejcem,posypu mákem,hrubou solí...rúznými semínky a peču tak 20min na 220C
Honzovy buchty - kynuté
500 g polohrubé mouky
3 dl mléka
4 PL cukru
3 žloutky
50 g másla
50 g sádla
1 ČL sušeného droždí
špetka soli
Náplň:
Povidla s trochou rumu
nebo švestky (předem namočené sušené nebo kompotované).
Program: Těsto
Nechám těsto vykynout a potom rozdělím na stejné díly (cca 32 ks), vytvořím
placičky do kterých zabalím náplň, namáčím v rozpuštěném sádle, kladu těsně
vedle sebe do hlubší skleněné ohnivzdorky a peču v horkovzdušné troubě na 200
stupňů C cca 25 minut.
Škvarky
na velkou nádobu 0,75 - 1 kg sádla, na kostky
program Jam
cca 2x - 2,5x za sebou (Jam se dá spustit znovu hned po skončení)
chvíli před koncem vmíchat 1 lžíci mléka
Po slití sádla a škvarků ideální podmáslovej chleba, do těsta místo lžíce oleje také
sádlo, drobné škvarky po zapípání
na začátku se syrové sádlo může zalít trochou bílého vína
.