۞ Gratinovaný květák podle Lídy
1 květák
1 kg brambor (klidně i více)
20 dkg anglické slaniny
10 dkg sýra gouda
máslo
hladká mouka
¾ l mléka
(pažitka, petrželka, parmezán)
Vymažeme pekáč máslem, dno poklademe na kolečka nakrájenými brambory, jemně osolíme, poházíme kousky anglické slaniny. Takto vytvoříme 2-3 vrstvy. Brambory posypeme nastrouhaným sýrem. Syrový očištěný květák nakrájíme na kousky, smícháme se zbytkem anglické slaniny a nasypeme na brambory, osolíme. V hrnci jsme si zatím udělali bešamelovou omáčku – na rozteklé máslo dáme asi tři lžíce hladké mouky, utvoříme světlou jíšku, zalijeme mlékem, osolíme a povaříme – stále mícháme, aby se neutvořily hrudky! Bešamel nalijeme na brambory a na květák. Dáme zapéct. Pečeme při 180-200 stupních do měkka.
Na závěr můžeme přistrouhat čerstvý parmezán, posypat pažitkou nebo petrželkou.
.