۞ Salát s červenou řepou, zelím a křenem
Ingredience: 2 větší červené řepy
2 jablka
křen
sklenice sterilovaného červeného zelí
hrst vlašských ořechů
bílý jogurt cca 400g
pepř čtyř barev
2 syrové červené řepy nastrouháme najemno, přidáme sklenici červeného zelí, nastrouhaný křen a jablko. Vmícháme bílý jogurt, přidáme vlašské ořechy a na kostičky nakrájené druhé jablko, dochutíme čerstvě mletým pepřem.
Podáváme s bílým pečivem.
۞ Pečená červená řepa plněná nivou
Ingredience: 4 větší červené řepy
15 dkg nivy
5 dkg farmářské šunky (nebo jakékoliv podobné uzeniny, která je libová a není bez chuti)
pár kousků sušených rajčat v oleji
zelené olivy bez pecky, např. Franz Josef v plechovce (počítáme cca 4 olivy
na jednu řepu)
pórek
cuketa
pepř čtyř barev
Syrové řepy vevnitř vydlabeme (nejprve nožem, pak ostrou lžící) tak, aby stěny nebyly moc tlusté.
Nakrájíme sušená rajčata, zelenou nať pórku, šunku. Pečlivě promícháme s nivou, ochutíme pepřem. Na dno každé řepy dáme olivu, další cca 3 olivy vložíme do směsi v řepě. Směsí naplníme řepu až po okraj.
Do pekáčku dáme pár lžiček oleje z rajčat, stačí tolik, aby se řepy nepřipalovaly. Vložíme řepy do pekáčku a pečeme spíš zvolna. Podle potřeby můžeme lehce podlívat vodou, péct podle úvahy přikryté nebo nepřikryté. Pravidelně řepy políváme šťávou, která se nám v průběhu pečení v pekáčku vytváří. Nejméně po půl hodině pečení přidáme do pekáčku cuketu, nakrájenou na velké kusy a pórek podle chuti, dopečeme.
Že je jídlo hotové, poznáme jak podle barvy, tak poté, co do řepy píchneme a zjistíme, že je měkká.
Podáváme s bílým pečivem.
.