۞ Havlův guláš
Ingredience | |
Hovězí kližky | 1 kg |
Uzený bůček | 250 g |
Klobása | 1 |
Cibule | 1 kg |
Červené víno |
|
Šlehačka | 1 balení |
Chlebová kůrka | 1 ks |
Brambora | 1 ks |
Hladká mouka | 1 lžička |
Mrkev |
|
Celer |
|
Petržel |
|
Paprika - sladká |
|
Pálivá paprika |
|
Drcený pepř |
|
Jalovec |
|
Majoránka |
|
Citronová kůra |
|
Kečup - jemný | 1 lžička |
Rybízový kompot | 1 lžíce |
Slunečnicový olej |
|
Sůl |
|
Postup přípravy:
Bůček nakrájíme na drobné kostičky a prudce je osmažíme, až vzniknou hnědé škvarečky. Na tomto základu necháme zesklovatět kostičky cibule, na niž opečeme kostky masa. Podlijeme červeným vínem (v žádném případě ne vodou) a pomalu dusíme do změknutí masa. 10 minut před koncem přihodíme 1 nakrájenou chlebovou kůrku, nastrouhanou bramboru, na kolečka nakrájenou klobásu a zahustíme lžičkou mouky.
Mezitím si připravíme směs na ochucení: na oleji podusíme nadrobno nastrouhanou kořenovou zeleninu. Po změknutí přidáme hodně sladké papriky a případně také drcenou papričku, drcený pepř a jalovec, majoránku, rybízový džem, kečup a dost nastrouhané citronové kůry. Ještě chvíli smažíme, poté vhodíme k masu a prudce 2 minuty povaříme. Necháme vychladnout do druhého dne. Pak přimícháme ušlehanou šlehačku a ohřejeme.
.