Logo 220v
DOMU MATIKA A FYZIKA RECEPTY FOTKY VŠEMOŽNÉ ROZLIČNOSTI LINX ŠACHY HUDBA Left menu

 

 

۞ Havlův guláš

 

Ingredience

Hovězí kližky

1 kg

Uzený bůček

250 g

Klobása
(Třeba ostravská)

Cibule

1 kg

Červené víno

 

Šlehačka

1 balení

Chlebová kůrka

1 ks

Brambora
Menší

1 ks

Hladká mouka

1 lžička

Mrkev
Větší

 

Celer
Trochu

 

Petržel
Trochu

 

Paprika - sladká

 

Pálivá paprika

 

Drcený pepř

 

Jalovec

 

Majoránka

 

Citronová kůra
Nastrouhaná

 

Kečup - jemný

1 lžička

Rybízový kompot

1 lžíce

Slunečnicový olej

 

Sůl

 

 

Postup přípravy:

Bůček nakrájíme na drobné kostičky a prudce je osmažíme, až vzniknou hnědé škvarečky. Na tomto základu necháme zesklovatět kostičky cibule, na niž opečeme kostky masa. Podlijeme červeným vínem (v žádném případě ne vodou) a pomalu dusíme do změknutí masa. 10 minut před koncem přihodíme 1 nakrájenou chlebovou kůrku, nastrouhanou bramboru, na kolečka nakrájenou klobásu a zahustíme lžičkou mouky.

Mezitím si připravíme směs na ochucení: na oleji podusíme nadrobno nastrouhanou kořenovou zeleninu. Po změknutí přidáme hodně sladké papriky a případně také drcenou papričku, drcený pepř a jalovec, majoránku, rybízový džem, kečup a dost nastrouhané citronové kůry. Ještě chvíli smažíme, poté vhodíme k masu a prudce 2 minuty povaříme. Necháme vychladnout do druhého dne. Pak přimícháme ušlehanou šlehačku a ohřejeme.

 

 

.