۞ Mexické posolé
OLÉ!
1 celé kuře
1 velká cibule
6 stroužků česneku
3-4 pečené červené papriky
1 – 2 plechovky kukuřice
hrstička hřebíčku (nutný!)
sůl
citrón
oregano (není nutné)
pasta z chili papriček (do talíře pro zájemce)
Do velkého hrnce s vodou vložíme kuře, osolíme, přidáme oloupanou cibuli, do níž jsme napíchali všechny hřebíčky, a celé oloupané stroužky česneku. Vaříme. Když je kuře měkké, vyjmeme ho z vývaru, obereme od kostí a kůží a maso nakrájíme na kostičky. Dáme do misky.
Do vývaru přidáme opečené a oloupané červené papriky. Ty buď koupíme sterilované, nebo si je připravíme sami. (Do trouby dáme na sucho péct omyté papriky i s jádřincem, po nějaké době se trochu nafouknou a zčernají – to je znamení, že jsou hotové. Když vystydnou, tak je oloupeme, jádřinec vyhodíme.) Vývar, cibuli, česnek, hřebíček a papriky pořádně rozmixujeme. Dáme znovu vařit, přidáme kukuřici, případně oregano a maso, prohřejeme a hotovo.
Poté, co polévku dáme na talíře, přidáme citrón (nutné), případně chilli pastu. Můžeme přikusovat tortilly, drsoňové syrovou cibuli atd. Tato polévka dobře poslouží i jako hlavní jídlo!
.